Kategorier
Blogging

Därför bör du ha en trollhasselbuske i din trädgård

Sätt lite sprätt på tillvaron genom att uppdatera din trädgårdsdesign med en buske utöver det vanliga: just trollhassel. Inte ser den heller bara snygg ut i trädgården, utan du kan även dra nytta av en trollhassel gren som ett inredningsobjekt i hemmet. Är du intresserad av att introducera en ny spännande växt i din trädgård och vill du få reda på mer kring vad en trollhassel gren kan användas till? Fortsätt då att läsa!

Vad är egentligen trollhassel?

Trollhassel är en buske som blommar vid ganska intressanta tidpunkter. Några av de olika sorterna börjar nämligen inte blomma förrän på vintern. Deras blad har underbara höstfärger och växer i små grupper av vackra kronblad. Huruvida trollhassel har mörkgula eller guldgula blad beror på vilken typ av trollhassel du satsar på, och om du väljer en hybrid kan det till och med vara så att du får njuta av helt röda blad. De snirklande grenarna hjälper den här busken att få ett unikt utseende som gör susen i de flesta trädgårdar.

Trollhasselgrenar och hur de används

En trollhassel gren kan vara härlig att ha i närheten då dess blommor doftar underbart. Detta är dock inte dess enda användningsområde, utan det är vanligt att avnjuta en trollhassel gren som ett sorts konstverk. Den snirkliga strukturen hos växten får varje trollhassel gren att se ut som en skulptur, och tillsammans med blommorna har du en fulländad look. Välj att ställa grenarna i en vas, skapa kransar eller dekorera bordet med dem. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hur trollhassel och ormhassel skiljer sig åt

Det är inte sällan som just trollhassel och ormhassel blandas ihop, men visst finns det egenskaper som skiljer dessa växter åt. Det är bra att känna till skillnaderna så att du inte råkar ta fel på dem, och en av de främsta skillnaderna är just att ormhasseln blommar under våren medan trollhasseln blommar under senvintern. Ormhasselns blommor är även lite svårare att se.

Mer om plantering och skötsel

Om du redan idag vill komma i gång med att plantera en trollhasselbuske för att senare ta tillvaro på en eller annan trollhassel gren bör du plantera växten under hösten. Vid plantering bör ett 10 cm djupt lager av lövkompost täcka växtplatsen så att busken inte kommer till skada under den kalla vintern.

Under sommaren när det troligtvis är varmt och torrt är det viktigt att du lägger lite tid på att vattna din trollhasselbuske. Dock slipper du att oroa dig för beskärning tack vare att busken brukar förbli relativt liten. Sammanfattningsvis bör du skydda din trollhasselbuske mot frost under vintern och uttorkning under sommaren, och så länge du har detta i åtanke kan du förvänta dig att kunna njuta av en glad och unik trollhasselbuske – oavsett om du väljer att dekorera delar av ditt hem med trollhasselgrenar eller inte!